Etik İlkeler ve Yayın Politikası

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DERGİSİ ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ

Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi makale kabulü ve yayımında etik kurallara uyar. Bu kapsamda makale kabulü için öncellikle intihal açısından makale Turnitin programı ile incelenir. Yüzde 20'den daha fazla alıntı ve başka yayımlarla örtüşen ancak atıf verilmeyen makaleler hakem sürecine alınmaz. Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi mühendislik bilimlerindeki güncel bilimsel ve teknik gelişmeleri araştırmacılara ve mühendislere ulaştırmayı hedeflemektedir. Tüm mühendislik alanları ile ilgili teorik/deneysel ve uygulamaya yönelik çalışmalar Dergi’nin ilgi alanındadır. Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi daha önce başka hiçbir yerde yayımlanmamış, özgün ve güncel bilimsel araştırma ve uygulamaları içeren makaleler kabul edilmektedir. Çeviri ve derleme makaleler kabul edilmemektedir. “Araştırma ve uygulama içeren makaleleri” yayınlamaktadır. Makaleler Türkçe veya İngilizce olabilir. Dergi’ye gönderilen yazılar yayınlansın veya yayınlanmasın iade edilmez. Makaleleri yayınlama yetkisi dergi yayın kuruluna aittir. Makalenin tamamı bilgisayar ortamında hazırlanmalı baskıya hazır biçimde iki adet (birisinde yazar adları ve adresleri olmamak üzere) Dergi web sayfasında verilen örnek şablona uygun hazırlanmış olarak elektronik ortamda veya e-posta ekinde gönderilmelidir. Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi açık erişimli bir dergi olup, makalelerin yayınlanması için yazarlardan herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi'ne gönderilen makalelerin yayınlanıp yayınlanmayacağına Editör ve Editör Kurulu karar verir. Editör ve Editör Kurulu, hakaret, telif hakkı ihlali ve intihal konusunda yürürlükte olan yasal gerekliliklerle sınırlandırılmıştır. Editör ve Editör Kurulu, entelektüel içeriklerine yönelik yazılarını etnik, cinsiyet, dini veya politik önyargılardan arındırılmış olarak değerlendirir ve hakemlerin yazarlara anonim kalmasını sağlamak için tamamen makul olur. Gönderilen yazılarda sunulan bilgi ve fikirler gizli tutulur ve kişisel kazanç için kullanılmaz.

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DERGİSİ’NİN ETİK POLİTİKASI

Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi Yüksek Öğretim Kurulu’nun belirlediği kurallara uyar. Yayınlanması talebi ile dergiye sunulan çalışmalarda Yayın Etiği Komitesi’nin (Committe on Publication Ethics - COPE (https://publicationethics.org/)) yönergesince yazarlar, hakemler ve editörler için uyulması tavsiye edilen ve aşağıda sunulan etik ilkeler dikkate alınmaktadır. Editör Kurulu, dergiye gönderilen çalışmalarla ilgili intihal, sahtecilik, çarpıtma, atıf manipülasyonu, veri sahteciliği, tekrar yayım, dilimleme, haksız yazarlık, yanıltıcı beyanda bulunmak, insan ve hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda etik kurallara uymamak gibi bilimsel araştırma ve yayın etiğine aykırı olduğu düşünülen eylemlerle karşılaşılması durumunda COPE kurallarına uygun olarak hareket etmektedir.